Katutanssi-battle ilman Dancehallia?
Tämä tanssikausi on ollut täynnä toimintaa! Alkusyksystä Redbull järjesti katutanssibattlet Helsingin ytimessä. Otteluissa nähtiin 16 upeaa tanssijaa, jotka battlasivat toisiaan vastaan eri katutanssilajeissa. Tanssijoista mainittakoon esimerkiksi Sini Tuominen, Veera Luoma, Augusto Rodrigues, Jérémy Gaudibert ja Nadia Farghaly. Kaikkien edellä mainittujen kanssa on ollut aiemmin mahdollisuus päästä tanssimaan Viballa, ja tällä hetkellä heistä Augusto opettaa Viballa pidettyjä Hip Hop -tunteja. Kaikki kisaan valitut ovat upeita tanssijoita! Itse katutanssilajien suppeus kuitenkin ihmetytti.
Osallistujien tanssityylit olivat: Hip Hop (8 tanssijan päätyyli), Vogue, Popping (3 tanssijan päätyyli), Locking (2 tanssijan päätyyli), Waacking, House (2 tanssijan päätyyli), Punking (2 tanssijan päätyyli). Kovia Hip Hop -tanssijoita Suomessa riittää, mutta niin riittää Dancehall-tanssijoitakin. Meillä asuu Suomessa neljä maailmankuulua, lahjakasta ja monipuolista Jamaikalta kotoisin olevaa tanssijaa (Japs, Classic, Pops ja Prince), eikä heistä yhtäkään kutsuttu edustamaan kisaan. Kisaan ei siis voinut hakea kuka tahansa katutanssija, vaan kisaajat saivat kutsun. Tämä kisa osoitti taas sen, että edelleenkään Dancehallia ei tunnisteta Suomessa katutanssilajiksi.
Samaa kisaa seuratessa Euroopassa Dancehall kyllä oli edustettuna. Ihmetytti, kuka on päässyt valitsemaan tanssijat ja miksi Dancehall on jätetty juuri Suomessa pois vuoden tärkeimmästä katutanssikisasta. Puhumattakaan siitä, että Suomessa asuu lajin huippuja enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa! Toivoisin, että ensi vuonna kisaan kutsuttaisiin myös ainakin yksi Dancehall-kulttuurin edustajista.
Hip Hopin juuret tulevat Jamaikalta
Dancehall nähdään ilmeisesti Suomessa – edelleen – yksipuolisena pyllyn pyörityksenä. Tervetuloa Viban matkalle Jamaikalle katsomaan mistä lajissa on todella kyse. Ensinnäkin, laji on kaikkea muuta kun yksipuolinen, ja sitä voidaan tanssia myös moneen eri tyyliseen musiikkiin. Toiseksi, Jamaikalla naisellinen puoli on vain pieni osa lajia ja suurin osa tanssijoista on miehiä. Dancehallia edelleen tänäkin päivänä tanssitaan (ja myös opetetaan) sen synnyinseudulla Jamaikalla nimenomaan kaduilla, ei tanssistudioissa. En osaa nimetä 2020-luvulla yhtäkään tanssilajia, joka olisi enemmän katutanssia kuin Dancehall.
Jamaikalaisen musiikin asemaa modernin populaarimusiikin kehityksessä usein ylenkatsotaan ymmärtämättä, että elektroninen musiikki nykymuodossaan, sekä DJ-kulttuuri (erityisesti Hip Hop!) ovat koko olemassaolonsa velkaa jamaikalaiselle musiikille. Sound-system-kulttuuri syntyi jo 1940-luvulla Kingstonin ghetoissa, kun DJ:t pystyttivät äänentoistolaitteet, kaiuttimet ja levysoittimet kadulle. Nämä katubileet ovat edelleen oleellinen ja tärkein osa koko Dancehall-kulttuuria. Dancehall on katutanssi sen virallisessa merkityksessä.
Jamaikalla Dj:t ovat “toustanneet” (englannin kielellä puhuttaisiin räppäämisestä) kappaleiden päälle, ja se on ollut elektronisen musiikin synnystä asti Jamaikalla avainasemassa musiikissa ja bileissä. Tämä Jamaikalla toustaamiseksi kutsuttu konsepti kulkeutui jamaikalaisen Kool DJ Hercin mukana New Yorkiin, missä se vaikutti olennaisesti Hip Hopin syntyyn. Tämä tieto on meidän kaikkien saatavilla googlettamalla ja asiaan perehtymällä. Mainittakoon, että myös yksi Suomen räp-skenen pioneereista, Aksim, on todennut, että Hip Hopia ei olisi olemassa ilman Jamaikaa.
Dancehallin merkityksestä ei kerro pelkästään historia, vaan tänäkin päivänä Dancehall-kulttuuria hyödynnetään röyhkeästikin antamatta krediittiä saatikka dollareita sinne minne ne kuuluisivat: jamaikalaisille hittitanssien kehittäjille. Isoilla maailmankiertueillaan Beyoncén ja Chris Brownin tanssijat (vain muutama huippustara nimetäkseni) hyödyntävät uusimpia Dancehall-liikkeitä koreografioissaan. Jamaikalaiset liikkeiden luojat anelevat krediittiä taiteelleen, mutta toiveet kaikuvat kuuroille korville.
Tanssilajit fuusioituvat keskenään helposti ja monessa uudessa tanssistudiolajissa Commercialista Twerkiin näkyy usein selkeitä Dancehall-liikkeitä. Eräällä Hip Hop -tunnilla opetettiin “Butterfly”- nimistä liikettä, joka muistutti erehdyttävästi Dancehall-pioneerin Dancehall Queen Carlenen Butterflytä… Hip Hop -kulttuuri edelleen hyötyy Dancehallista ja toki myös New School Dancehall ottaa vaikutteita myös Hip Hopista. Myös Afrolajien liikkeet ja Dancehall sekoittuvat somen välityksellä yhä useammin. Jokaisen tanssijan olisi kuitenkin tärkeää tuntea oman lajinsa juuret.
Mitä tarkoittaa fuusio tanssitunnilla?
Dancehall elää ja kehittyy ghetoissa. Se on yhteisvaikutuksessa ympäröivään yhteiskuntaan, joten dancehallia ymmärtääkseen pitää ymmärtää Jamaikan kulttuuria. Viban tanssitunneilla opetamme dancehallia, kuten muitakin tanssilajeja mahdollisimman autenttisessa muodossa. Fuusioidessamme tanssilajeja kerromme, mitä lajeja tunneilla fuusiodaan, ja opettajamme tuntevat lajit fuusioiden takaa. Meille kulttuurin tuntemus tanssin takana on erityisen tärkeää. Esimerkiksi Afrofusion-tunneillamme opetetaan liikkeitä Azontosta, Amapianosta ja Ndombolosta, jotka ovat kaikki Afrotanssilajeja.
Mutta mitä on Dancehall Fuusio? Joillakin tanssistudioilla opetetaan tällaista “tanssilajia”. Miten voidaan fuusioida Dancehallia itsensä kanssa? Fuusio ei voi olla lähtökohta opettaa lajia, josta ei ole tietoa eikä taitoa. Fuusion opettajan tulee tietää kaikki lajit fuusion takaa, jotta voi niitä fuusioida.
Halloween-bileet
Tämän syyskauden huippukohtiin kuuluu Viban vuotuiset Halloween-bileet, joissa oli tänäkin vuonna ihan mielettömän hyvä meininki! Bileet myytiin viimeistä lippua myöten loppuun. Oli ihana nähdä paljon uusia kasvoja, myös tanssituntiemme ulkopuolelta. Collective Vibes, Viba Queens ja A$$ETS vetivät huikeat tanssiesitykset ja Quenn Blessing lauloi ja esiintyi upeasti! Moni tuli sanomaan, että he toivoisivat lisää näin rentoja ja hyvän fiiliksen tanssibileitä. Otamme tämän toiveen huomioon ensi vuotta suunnitellessamme!
Kevätkauden uusia tuulia
Ensi kaudella meille palaa opettajaksi DHQ Venla Vanilla! Venla piti taukoa opettamisesta tämän syksyn, mutta nopeasti hänelle tuli ikävä tanssitunnin tuomaa energiaa, yhteisöä ja fiilistä. Olemmekin onnekkaita, että pääsemme Viballa taas hänen oppiinsa! Lisäksi Female Dancehallia meille palaa opettamaan upea tanssija, joka on opettanut ennenkin suosittuja ja pidettyjä tanssitunteja Viballa: Anna Saarikivi.
Aftotanssilajeja on meiltä toivottu paljon ja siksi lennätimme Becky Brownin Suomeen ja järjestimme hänelle jopa kolme eri tanssiworkshopia studiollamme. Hän on taitava ja innostava opettaja, sekä upea tanssija. Ei ollut siis ollenkaan ihme, että kaikki hänen tiiviskurssinsa täyttyivät. Pääsimme Viballa tanssimaan hänen opissaan Azontoa, Amapianoa ja Afrofusionia. Toiveita tuli, että hänet tuotaisiin Suomeen myös ensi keväänä. Pidämme tämän mielessämme!
Lisää Afrolajeja lukkariin
Ensi kauden lukujärjestykseen meillä on tulossa toiveiden pohjalta laaja valikoima Afrotanssitunteja. Heini opettaa Ndomboloa, Riikka jatkaa Afrohousen opetusta ja uutena opettajana meillä aloittaa Pamzy. Hän on camerunilainen tanssija, jonka osaamisaluetta ovat erityisesti Ndombolo, Amapiano, Makosa, Bikutsi ja Azonto. Pamzy muutti Suomeen vuonna 2022 ja hän on jo tässä lyhyessä ajassa esiintynyt kahdella isolla lavalla superstarojen Rugerin ja Ayra Starrin kanssa. Käy tutustumassa uutuusopettajaamme Pamzyyn hänen opettajakuvauksestaan.
Suosittujen opettajiemme Iran ja Tildan tanssitunnit siirtyvät kevätkaudella keskiviikolle. Molempien tunnit ovat olleet suosittuja ja salit täynnä tällä syyskaudella. Olethan siis kärppänä ilmoittautumassa kevätkaudelle heidän tunneilleen, jos haluat varmistaa kurssipaikkasi! Tildalle lisättiin uuteen lukkariin myös viikkotunniksi toivottu Heels-kurssi, joka oli äärimmäisen pidetty lyhytkurssina.
Tasokuvaukset on nyt yhdenmukaistettu. Taso 1 tarkoittaa alkeistason tunteja ja Taso 2 keski- tai jatkotason tunteja, lajista ja ryhmän kehityksestä riippuen. Täältä tuntikuvauksista löydät aina ajankohtaiset ja selkeät tuntikuvaukset. Jos tunnin perässä ei lue 1 tai 2, kyseessä on avoimen tason tunti. Avoimen tason tunneille ovat tervetulleita kaikentasoiset tanssijat, ja vaikeustaso riippuu siitä, minkätasoinen ryhmä tunnilla käy.
Viimeinen rutistus
Syyskauden viimeiset viikot ovat aikamoista pyöritystä allekirjoittaneelle, koska Viba on järjestämässä historian ensimmäisen joulunäytöksensä! Joulunäytös järjestetään kauden päätteeksi Tiivistämöllä, jossa lähes jokainen Viban tanssiryhmistä esiintyy. Tapahtuman tarkoitus on, että oppilaat pääsevät näyttämään läheisilleen, mitä Viban tunneilla on tehty. Tilaisuus on rento ja se on oppilaille matalan kynnyksen tilaisuus päästä kartuttamaan esiintymiskokemusta. Nämä pari viimeistä viikkoa Viban tunneilla treenataankin täysillä ja valmistaudutaan näytökseen. Joulunäytöksen jälkeen ilta ja yö jatkuvat bileillä, kun baari aukeaa ja DJ Laura Lazor ja Dj Guerra (meidän Hip Hop opettajamme Augusto) ottavat lavan haltuun ja pitävät huolen tanssilattian nostattavista viboista!
Tällä viikolla avautuu ilmoittautuminen kevätkauden 2024 tunneille. Menneen syyskauden oppilaat saavat tuttuun tyyliin varaslähdön ilmoittautumiseen ja uudet oppilaat pääsevät ilmoittautumaan mukaan lauantaina klo 10:00. Nettisivuiltamme löydät kaikki päivitetyt tiedot tanssilaji- ja opettajakuvauksineen. Aina saa laittaa myös sähköpostia tuttuun osoitteeseen tai instagramin dm:n kautta @vibadance jos esimerkiksi oma taso mietityttää tai muuten herää kysymyksiä meidän kevätkauteen liittyen. Laskuihin liittyvät kysymykset voi lähettää vibalaskut(@)gmail.com -osoitteeseen ja liikuntaetuuksia koskevat kysymykset viba.liikuntaetuus(@)gmail.com -osoitteeseen.
Onpas ollut taas aikamoinen syksy. Ihanan lämmin fiilis on ollut tunneilla, kiitos siitä kuuluu taas teille kaikille <3 Pimeyden keskellä on niin tärkeää, että on paikka, jossa paistaa aina aurinko ja jossa voi jakaa hyvää energiaa. Tämä yhteisö on niin tärkeä!
Rakkaudella ja kiitollisuudella,
Veera Belle Delarosa
@belleunleash
VIBA Boss
21.11.2023